Chia-chia

CHIA – CHIA aneb „ CO TĚ POSÍLÍ“

Chia semínka jsou drobná semínka šalvěje hispánské, která vzhledem připomínají mák. Znali je už Aztékové a Mayové před 5 000 léty. Ti jim oprávněně přisuzovali vlastnosti, jako jsou síla, výdrž a vitalita. Aztékové si brali chiu na válečná tažení, aby si udrželi fyzickou kondici a měli dostatek energie.

CHIA SEMÍNKA JSOU :

  • ZDROJEM OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN
    Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální kyseliny, které naše tělo potřebuje, ale nedokáže si je samo vytvořit. Musíme je přijímat potravou. Kyselina a-linolenová (omega-3 mastná kyselina) přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 2 g kyseliny a-linolenové denně.
  • BOHATÁ NA VLÁKNINU
    Chia semínka jsou dobře stravitelná. Hustý gel, který svou vysokou schopností vázat vodu vytváří, dříve vyvolává pocit sytosti a napomáhá lepšímu trávení.
  • BOHATÁ NA BÍLKOVINY
    Bílkoviny přispívají k udržení svalové hmoty a normálního stavu kostí. Chia semínka obsahují 20 g bílkovin ve 100 g.
  • ZDROJEM VÁPNÍKU
    Chia semínka obsahují ve 100g 5x více vápníku než mléko. Může proto být alternativním zdrojem vápníku pro osoby, které např. z důvodu intolerance laktózy mléko vyřadili ze svého jídelníčku.
  • DODÁVAJÍ VÝROBKŮM VLÁČNOST
    Chia semínka jsou schopna navázat vodu až do dvanáctinásobku svého objemu. Díky vodě, kterou chia semínka v těstě zadržují, jsou výrobky šťavnaté a přirozeným způsobem vydrží déle čerstvé.